Sernik z karmelowymi orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszności z chrupiącymi orzechami

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    250g mąki
    80g cukru pudru
    100g masła
    1 jajko
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Orzechy karmelowe:
    300g orzechów włoskich krojonych
    50g masła
    4 łyżki miodu
    3 łyżki cukru
    2 jajka

    Masa serowa
    1 kg twarogu sernikowego
    1 szklanka cukru – dosypać gdyby ser był kwaśny
    100 g miękkiego masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    150 g śmietanki kremówki
    4 żółtka
    1 jajko
    100g skórki pomarańczowej
    Kilka kropel aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z karmelowymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Z podanych składników zarobić ciasto. Podpiec na lekko złoty kolor. Wystudzić.
  • 2. Orzechy karmelowe:
    Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami. Jeszcze ciepłą masę przełożyć na podpieczone ciasto.
  • 3. Masa serowa
    Ser, cukier, aromat waniliowy, masło oraz budyń z mąką, zmiksować na gładką masę. Następnie powoli wlewać śmietankę, dokładać po jednym żółtku dodać jajko i skórkę pomarańczową. Całość utrzeć do uzyskania kremowej konsystencji. Wyłożyć na orzechy. Piec w 160 stopniach przez około 60 – 70 minut do zrumienienia ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować