Zapiekany ryż z karmelowymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto powiedział, że zapiekanki nie mogą być słodziutkie? Klasyka w nowym wydaniu. Proste w wykonaniu, przepyszne, a dom wypełniony zapachem cynamonu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż biały: 200 gramów
    - jabłka: 5 sztuk
    - cynamon: 1 łyżka
    - cukier: 0.75 szklanki
    - sok z połowy cytryny: 0.5 sztuki
    - śmietanka 30%: 400 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekany ryż z karmelowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Na patelni rozpuścić cukier z kilkoma kroplami cytryny, mieszać by się nie spalił. Do płynnego karmelu dodać jabłka i podsmażyć chwilę, ale nie dopuścić do tego by się rozpadły.
  • 2. Ryż ugotować na sypko.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, warstwę jabłek, posypać cynamonem i polać śmietanką. Następną warstwę ryżu, jabłek, cynamonu i śmietanki... i tak do końca. Wierzchu ułożyć warstwę z surowego jabłka pokrojonego na plasterki. Zapiekać 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować