Tartaletki z warzywami sezonowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Warto wykorzystywać sezonowe warzywa.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    200g masła
    400 g mąki ( lub więcej jeśli ciasto jest rzadkie )
    1 żółtko
    szczypta soli
    łyżka zimnej wody

    Farsz:
    2 marchewki
    1 czerwona cebula
    4 pieczarki
    2 ziemniaki w łupinkach
    kawałeczek selera
    1/2 małego kabaczka
    garść orzechów wołoskich
    olej rzepakowy do smażenia
    sól, pieprz, tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Przystawki

Tartaletki z warzywami sezonowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, żółtka, soli i odrobiny wody szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkować. Wycina koło, wylepić nimi foremki. Piec w 180 stopniach około 20 minut.
  • 2.
    Na patelni rozgrzać olej.
    Warzywa pokroić w w nie za drobne kawałeczki.
    Na początek na tłuszcz wrzucamy marchew i selera, po chwili dodajemy ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra.
    Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy.
    Całość doprawiamy do smaku.

Porady

Do tartaletek warto wykorzystywać różne warzywa sezonowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować