Tarta z owocami pod budyniową kołderką.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna budyniowa tarta z środkiem pełen owoców. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 gr mąki pszennej
    1 kostka – 200 gr zimnego masła
    70 gr cukru pudru
    2 jabłka
    1 banan
    ½ l mleka
    1,5 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy
    DEKORACJA:
    1 łyżeczka cukru waniliowy
    ½ łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z owocami pod budyniową kołderką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, wymieszać oraz dodać zimne masło. Masło pokroić w drobną kostkę i rękami zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.
  • 2. Jabłka i banana obrać ze skórek, jabłka dodatkowo z gniazdek nasiennych, pokroić w plastry.
  • 3. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu w ½ litrze mleka, dodając 1,5 łyżki cukru. Odstawić do przestudzenia.
  • 4. Formę do tarty o śr. 25cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Gdy nam zostanie trochę ciasta, odłożyć na bok, zrobić dekoracje – liście i serca. Ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą i piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 8 minut. Po tym czasie zdjąć fasolę i piec jeszcze 7 minut. Spód wyjąć z piekarnika, plasterki owoców ułożyć na cieście. Zalać ciepłym budyniem, ułożyć dekoracje zrobione z resztki ciasta. Piec 30 minut w tej samej temperaturze. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
  • 5. Cukier waniliowy wymieszać z cynamonem i posypać jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Porady

Korzystałam z tego przepisu: http://slodkapasja.blox.pl/2010/09/Tarta-z-jablkami-i-budyniem.html Zmieniłam jednak ilość cukru oraz owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować