Tarta z owocami pod budyniową kołderką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, wymieszać oraz dodać zimne masło. Masło pokroić w drobną kostkę i rękami zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.
2.Jabłka i banana obrać ze skórek, jabłka dodatkowo z gniazdek nasiennych, pokroić w plastry.
3.Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu w ½ litrze mleka, dodając 1,5 łyżki cukru. Odstawić do przestudzenia.
4.Formę do tarty o śr. 25cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Gdy nam zostanie trochę ciasta, odłożyć na bok, zrobić dekoracje – liście i serca. Ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą i piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 8 minut. Po tym czasie zdjąć fasolę i piec jeszcze 7 minut. Spód wyjąć z piekarnika, plasterki owoców ułożyć na cieście. Zalać ciepłym budyniem, ułożyć dekoracje zrobione z resztki ciasta. Piec 30 minut w tej samej temperaturze. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
5.Cukier waniliowy wymieszać z cynamonem i posypać jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Porady
Korzystałam z tego przepisu: http://slodkapasja.blox.pl/2010/09/Tarta-z-jablkami-i-budyniem.html
Zmieniłam jednak ilość cukru oraz owoców.
Komentarze