Tarta z kurczakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy ciasto. Przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę mieszamy ze sobą i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Kiedy ciasto chłodzi nam się w lodówce przygotowujemy grzyby i kurczaka. W jednym garnku topimy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy i dusimy. W drugim garnku topimy drugą łyżkę masła i wrzucamy obrane i pokrojone w pół-plasterki grzyby i dusimy przez kilka minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.
W między czasie kończymy nasze nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek i starty na tarce ser żółty.
Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i grzyby, przykrywamy masą serową i na wierzchu dajemy resztę kurczaka i grzybów. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w 180C ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie.
Komentarze