Przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Krucha tarta orzechowa z dżemem z czarnej porzeczki. Jedna z lepszych jakie robiłam :) Polecam!
Składniki:
Ciasto:
300 g. mąki pszennej
200 g. masła
100 g. cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 żółtko
Nadzienie:
200 g. zmielonych orzechów włoskich
2 jajka + białko pozostałe z ciasta
100 g. cukru
50 g. masła roztopionego i ostudzonego
120 g. syropu klonowego / sztucznego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
40 g. dżemu z czarnej porzeczki
Tarta orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut (lub dłużej).
2.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Przełożyć je do formy o średnicy 26-29 cm. wysmarowanej masłem. Spód ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
3.Nadzienie: Jajka, białko i cukrem ubić mikserem do puszystości. Wlać olej, ekstrakt, syrop i orzechy, wszystko dobrze wymieszać. Nadzienie wyłożyć na spód ciasta.
4.Piekarnik rozgrzać do 190st.C. Włożyć do niego tartę, zmniejszyć temperaturę do 160st.C i piec około 40 minut. Po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić. Ostudzoną posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Wszystkie składniki nadzienia powinny być w temperaturze pokojowej!
Komentarze