Tarta orzechowa

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Krucha tarta orzechowa z dżemem z czarnej porzeczki. Jedna z lepszych jakie robiłam :) Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g. mąki pszennej
    200 g. masła
    100 g. cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 żółtko

    Nadzienie:
    200 g. zmielonych orzechów włoskich
    2 jajka + białko pozostałe z ciasta
    100 g. cukru
    50 g. masła roztopionego i ostudzonego
    120 g. syropu klonowego / sztucznego miodu
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    40 g. dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Dżemy

Tarta orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut (lub dłużej).
  • Wysmarowanie dżemu na ciasto. 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Przełożyć je do formy o średnicy 26-29 cm. wysmarowanej masłem. Spód ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
  • Wyłożenie nadzienia na ciasto. 3. Nadzienie: Jajka, białko i cukrem ubić mikserem do puszystości. Wlać olej, ekstrakt, syrop i orzechy, wszystko dobrze wymieszać. Nadzienie wyłożyć na spód ciasta.
  • Upieczona i ostudzona tarta orzechowa. 4. Piekarnik rozgrzać do 190st.C. Włożyć do niego tartę, zmniejszyć temperaturę do 160st.C i piec około 40 minut. Po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić. Ostudzoną posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki nadzienia powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować