Jesienna tarta gruszkowo-orzechowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne kruche ciasto z gruszkami w kolorach nadchodzącej złotej jesieni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na blaszę o średnicy 28cm:
    2 szklanki maki żytniej
    2/3 szkl cukru pudru
    1 kostka margaryny
    2 szklanki mielonych orzechów laskowych
    3 żółtka
    1całe jajo
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    4-5 dużych słodkich gruszek
    1 tortenguss (można go tu zastąpić niesłodzonym kisielem)

    Ponad to tłuszcz do posmarowania formy
    bułka tarta
    barwnik brązowy i pomarańczowy
    cukier kryształ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Jesienna tarta gruszkowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość grube plasterki. Następnie pogrzać je w garnku z dość dużym dnem,kiedy puszczą sok dodać tortenguss i mieszając jeszcze chwilę gotować. Odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać jaja, cukier, tłuszcz i mielone orzechy. Ciasto posiekać, a następnie szybko zagnieść, odstawić na godzinę do lodówki.
  • 3. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkować i włożyć do formy, zrobić dziurki widelcem, aby równo rosło. Podpiec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 15 min.
  • 4. Wyjąć spód ciasta z piekarnika i wyłożyć na niego gruszki. Z pozostałej części ciasta za pomocą foremki do ciastek lubi lukru plastycznego wycinać listki i układać na gruszkach.
  • 5. Barwniki (każdego tyle co na czubku noża-minimalnie) rozpuścić w połowie kieliszka wody. Za pomocą pędzelka nanosić barwnik na każdy listek z osobna uważając by nie nanieść zbyt dużej ilości wody na ciasto. Następnie ciasto posypać cukrem kryształem. Piec przez 35 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować