Przepis na szybką tartę, którą można serwować na obiad czy tez kolację. A dodatki? Hmm, wedle uznania. Polecam połączenie szynki parmeńskiej, świeżego szpianku i pomidorków koktajlowych. Mistrzostwo!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki (pszennej tortowej)
-150 g masła, schłodzonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Nadzienie:
- 100 g polędwicy łososiowej
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 150 g sera topionego w plastrach
- 100 g świeżego szpinaku
- 200 g śmietany 12%
- 1 jajko
- pół opakowania sera feta
Tarta francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Makę wysypujemy na stolnicy, robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Dodajemy posiekane masło, sól i zagniatamy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie na wierzch wysypujemy suchą fasolę, tarte pieczemy 15 min. w temp. 190 st. Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10 min.Gdy ciasto wystygnie, układamy polędwicę z łososia, ser topiony, umyte liście szpinaku. Wszystko zalewamy śmietana wymieszana z jajkiem. Na wierzchy układamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posypujemy serem feta. Na koniec tartę posypujemy ziołami prowansalskimi. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Komentarze