TARTA FRANCUSKA

0 (0 ocen)

Przepis na szybką tartę, którą można serwować na obiad czy tez kolację. A dodatki? Hmm, wedle uznania. Polecam połączenie szynki parmeńskiej, świeżego szpianku i pomidorków koktajlowych. Mistrzostwo!

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g mąki (pszennej tortowej)
    -150 g masła, schłodzonego
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 jajko
    Nadzienie:
    - 100 g polędwicy łososiowej
    - 500 g pomidorków koktajlowych
    - 150 g sera topionego w plastrach
    - 100 g świeżego szpinaku
    - 200 g śmietany 12%
    - 1 jajko
    - pół opakowania sera feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Makę wysypujemy na stolnicy, robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Dodajemy posiekane masło, sól i zagniatamy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie na wierzch wysypujemy suchą fasolę, tarte pieczemy 15 min. w temp. 190 st. Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10 min.Gdy ciasto wystygnie, układamy polędwicę z łososia, ser topiony, umyte liście szpinaku. Wszystko zalewamy śmietana wymieszana z jajkiem. Na wierzchy układamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posypujemy serem feta. Na koniec tartę posypujemy ziołami prowansalskimi. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować