Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy 2 biszkopty. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po kolei cukier, żółtka, ocet, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 25 min. w temp. 170 st.
Masa malinowa:
Maliny podgrzewamy do rozpuszczenia. Gdy zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy galaretkę w proszku. Mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Krem śmietanowo- kokosowy:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny.
Do śmietany delikatnie dodajemy mascarpone i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy.
1 biszkopt przekrawamy na 2 części. Każdy blat biszkoptowy smarujemy dżemem malinowym. Na nieprzekrojonym biszkopcie wykładamy ¼ kemu śmietanowego. Na nim rozsmarowujemy masę malinową i przykrywamy 2 biszkoptem. Blat znów smarujemy ¼ śmietany, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem dekorujemy boki i wierzch ciasta. Obsypujemy kokosem. Na wierzchu robimy różyczki ze szprycy, a na środku wykładamy przekrojone na pół truskawki.
Komentarze