Rurki z kremem, bajaderki i ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rurki:
Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości 1,5cm. Nawijać na posmarowane tłuszczem foremki tak aby ciasto nachodziło lekko na siebie. Posmarować jajkiem i posypać cukrem. Położyć na blaszkę i piec w 200 st. C do 15 min. Kremówkę ubić ze śmietan fiksem i cukrem pudrem, dodać owoce , wymieszać i napełniać rurki.
2.Bajaderki:
Wszystkie składniki na polewę roztopić i zagotować, wystudzić i wlać do reszty suchych składników . Zagnieść, wyrobić kulki i obtaczać we wiórkach kokosowych (Jeśli masa nie będzie się kleić można dodać trochę mleka). Wstawić do lodówki.
3.Ptysie:
Wodę zagotować z margaryną. Wsypać mąkę z solą i proszkiem. Gotować aż ciasto będzie gładkie ok.2-3 min. Po wystudzeniu dokładnie zmiksować z jajkami . Nakładać łyżką lub wyciskać ptysie na posmarowaną blachę . Piec ok. 30 min. w 180 st. C można jeszcze dosuszyć w niskiej temperaturze. Przeciąć i napełnić ulubionym kremem (budyniowym lub kremówką ) posypać cukrem pudrem.
Komentarze