Rurki z kremem, bajaderki i ptysie

0 (0 ocen)

Uważam, że taki półmisek to świetna sprawa ponieważ w zupełności wystarczy gdy przyjdą do Ciebie goście! :)

Składniki:

  • Rurki:
    -1 opakowanie ciasta francuskiego
    -1 jajko
    -1 opakowanie kremówki ok. 300ml.
    -Owoce według uznania (jagody, truskawki, maliny)
    -2 śmietan fiksy
    -Cukier puder (według uznania)ok. 2 łyżeczki

    Bajaderki:
    -40 dkg pokruszonych biszkoptów i herbatników
    -25dkg bakalii (rodzynki ,orzechy, morele, żurawina)
    -10dkg płatków owsianych
    -kilka kropli olejku migdałowego
    polewa:
    -0,5 margaryny
    -0,5 szklanki cukru
    -2 łyżki kakao
    -5 łyżek mleka

    Ptysie:
    -1 szklanka wody
    -15dkg margaryny
    -1 szklanka mąki
    -5 jajek
    -szczypta soli
    -szczypta proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z kremem, bajaderki i ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rurki:
    Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości 1,5cm. Nawijać na posmarowane tłuszczem foremki tak aby ciasto nachodziło lekko na siebie. Posmarować jajkiem i posypać cukrem. Położyć na blaszkę i piec w 200 st. C do 15 min. Kremówkę ubić ze śmietan fiksem i cukrem pudrem, dodać owoce , wymieszać i napełniać rurki.
  • 2. Bajaderki:
    Wszystkie składniki na polewę roztopić i zagotować, wystudzić i wlać do reszty suchych składników . Zagnieść, wyrobić kulki i obtaczać we wiórkach kokosowych (Jeśli masa nie będzie się kleić można dodać trochę mleka). Wstawić do lodówki.
  • 3. Ptysie:
    Wodę zagotować z margaryną. Wsypać mąkę z solą i proszkiem. Gotować aż ciasto będzie gładkie ok.2-3 min. Po wystudzeniu dokładnie zmiksować z jajkami . Nakładać łyżką lub wyciskać ptysie na posmarowaną blachę . Piec ok. 30 min. w 180 st. C można jeszcze dosuszyć w niskiej temperaturze. Przeciąć i napełnić ulubionym kremem (budyniowym lub kremówką ) posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować