Szynka wieprzowa w warzywach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie danie, ładnie się prezentuje i smakiem zaskakuje.

  • 40 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki kuskusu
    przyprawa do kuskusu marokańska( można zastąpić solą i kurkumą)
    1/2 kg szynki wieprzowej
    2 cukinie średniej wielkości
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 duża cebula
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżka oliwy
    sól
    3 szczypty pieprzu
    masala tandoori- przyprawa(można zastąpić przyprawą do mięsa wieprzowego)
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Szynki

Szynka wieprzowa w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka wieprzowa w sosie z warzywami 1. Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulkę. Gdy cebulka lekko się zrumieni dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po 15 minutach przyprawiamy solą, pieprzem, tandoori masala oraz kurkumą. Papryki, cukinie myjemy kroimy na średniej wielkości kawałki wrzucamy i dusimy około 7 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i dusimy chwilkę.

    Kuskus mieszamy z przyprawa i odrobiną soli. Zalewamy świeżo zagotowaną wodą, ale nie wrzątkiem. I pod przykryciem czekamy aż zwiększy swoją objętość. Mieszamy go kilka razy tak aby nie powstały grudki.

    Tak przygotowany kuskus podajemy z szynką wieprzową w sosie z warzywami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować