Aromatyczna pieczeń, która wybornie smakuje i elegancko prezentuje się na stole.
Składniki:
1,2 kg szynki (myszki )
250 g żurawiny (może być mrożona )
3-6 szt.liści laurowych
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
łyżka gożdzików
100 g cukru
50 ml białego wina porto
sól
plastry pomarańczy i natka pietruszki do dekoracji
Szynka pieczona w żurawinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę namocz na noc w zimnej, osolonej wodzie. Rano odcedż, zalej nową porcją wody, dodaj liście laurowe, pieprz i ziele. Doprowadż do wrzenia, przykryj i gotuj 30 minut.
2.Żurawinę zalej 150 ml wody, dodaj cukier, gotuj do czasu uzyskania gęstego syropu. Zdejmij z ognia dodaj porto, wymieszaj.
3.Podgotowaną szynkę delikatnie osusz , ponacinaj w romby i naszpikuj gożdzikami.
4.Górną część szynki posmaruj konfiturą żurawinową. Piecz 90 minut w temperaturze 180 st.. Podczas pieczenia podlewaj mięso syropem żurawinowym. Po upieczeniu odczekaj 10 minut po czym pokrój szynkę na plastry, udekoruj plastrami pomarańczy i natką pietruszki.
Komentarze