Szynka pieczona w żurawinie

4.5 (177 ocen)

Aromatyczna pieczeń, która wybornie smakuje i elegancko prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 1,2 kg szynki (myszki )
    250 g żurawiny (może być mrożona )
    3-6 szt.liści laurowych
    4 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka czarnego pieprzu
    łyżka gożdzików
    100 g cukru
    50 ml białego wina porto
    sól
    plastry pomarańczy i natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka pieczona w żurawinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę namocz na noc w zimnej, osolonej wodzie. Rano odcedż, zalej nową porcją wody, dodaj liście laurowe, pieprz i ziele. Doprowadż do wrzenia, przykryj i gotuj 30 minut.
  • ugotujj żurawinę z cukrem 2. Żurawinę zalej 150 ml wody, dodaj cukier, gotuj do czasu uzyskania gęstego syropu. Zdejmij z ognia dodaj porto, wymieszaj.
  • 3. Podgotowaną szynkę delikatnie osusz , ponacinaj w romby i naszpikuj gożdzikami.
  • 4. Górną część szynki posmaruj konfiturą żurawinową. Piecz 90 minut w temperaturze 180 st.. Podczas pieczenia podlewaj mięso syropem żurawinowym. Po upieczeniu odczekaj 10 minut po czym pokrój szynkę na plastry, udekoruj plastrami pomarańczy i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować