Pieczona karkówka w żurawinie

4.45 (165 ocen)

  • 60 min

Miękkie, soczyste mięso ze słodko - kwaśną żurawiną z nutą cynamonu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże plastry karkówki
    2-3 łyżki konfitury z żurawiny
    garść suszonej żurawiny
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka suszonych płatków papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/4 łyżeczki cynamonu
    sól morska świeżo mielona
Wystaw ocenę:

4.45 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona karkówka w żurawinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówkę nacieramy przyprawami i oprószamy solą 1. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do miski.
    Mięso nacieramy przyprawami i oprószamy solą, następnie dodajemy konfiturę z żurawiny, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
  • Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego 2. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego bez przykrycia, posypujemy suszoną żurawiną i wstawiamy
    do nagrzanego piekarnika.
  • Upieczoną karkówkę kroimy w plastry 3. Piec w 180 stopniach przez około 40 - 50 minut (w zależności od grubości plastra).

    Po upieczeniu odstawić karkówkę na 10 minut, następnie pokroić w plastry. Podałam z kaszą gryczaną.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować