Szynka biała

4.5 (165 ocen)

Najlepsza wędlina, pachnąca i soczysta, zamiast kupować zrób to sama a poczujesz różnicę :)

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki tzw. kulka
    do przyprawienia :
    sól, pieprz
    3 większe zmiażdżone ząbki czosnku
    lubczyk i majeranek
    suszona papryczka chili w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Szynka biała - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć w ręczniku papierowym, natrzeć solidnie przyprawami i przynajmniej na dobę odłożyć do lodówki w szklanym naczyniu.
    Zagotować wodę, osolić, włożyć mięso do wrzątku i gotować na małym ogniu 15 minut.
    Zdjąć z kuchenki i odstawić do całkowitego ostudzenia ( mięsa z wody nie wyjmować).

    Taki proces gotowania w tej samej wodzie powtórzyć 3 razy, ja zrobiłam rano, wieczorem i znowu na drugi dzień rano.

    Po ostatnim przestudzeniu szynka jest gotowa.
    Bardzo polecam zamiast pieczenia, mięso jest bardziej soczyste niż z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować