Najlepsza wędlina, pachnąca i soczysta, zamiast kupować zrób to sama a poczujesz różnicę :)
Składniki:
1 kg mięsa od szynki tzw. kulka
do przyprawienia :
sól, pieprz
3 większe zmiażdżone ząbki czosnku
lubczyk i majeranek
suszona papryczka chili w płatkach
1.Mięso umyć, osuszyć w ręczniku papierowym, natrzeć solidnie przyprawami i przynajmniej na dobę odłożyć do lodówki w szklanym naczyniu.
Zagotować wodę, osolić, włożyć mięso do wrzątku i gotować na małym ogniu 15 minut.
Zdjąć z kuchenki i odstawić do całkowitego ostudzenia ( mięsa z wody nie wyjmować).
Taki proces gotowania w tej samej wodzie powtórzyć 3 razy, ja zrobiłam rano, wieczorem i znowu na drugi dzień rano.
Po ostatnim przestudzeniu szynka jest gotowa.
Bardzo polecam zamiast pieczenia, mięso jest bardziej soczyste niż z piekarnika.
Komentarze