Szybki sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto:
żółtka oddzielić od białek i z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieść, aż powstanie jednolita masa.
2. Masa serowa
Białka ubijamy z połową szklanki cukru i odstawiamy.
Ser z cukrem utrzeć mikserem na niskich obrotach,dodać jajko, budyń w proszku i stopioną ostudzoną margarynę.
3. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
4.Wykonanie:
Wziąć 2/3 ciasta i wyłożyć nim spód blaszki o wymiarach 25x35cm. Na ciasto wylać masę serową,ułożyć na niej pokrojone w kostkę brzoskwinie, następnie nałożyć ubite na sztywno białka i zetrzeć na nie 1/3 ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godz. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i ostudzić ciasto.
Porady
W połowie czasu pieczenia można nakryć ciasto folia aluminiową, by uzyskać piękny złoty kolor.
Dobrze jest wymieszać ze sobą różne gatunki sera,by uzyskać niepowtarzalny smak sernika.
Komentarze