Szpinakowy krokiecik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

to krokiety o delikatnym smaku. Szpinak z duszoną cebulką i twarogiem tworzą idealny farsz do naleśników.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    -3 jajka
    -3 szklanki mleka
    - 3 szklanki mąki przennej
    - łyżka oleju
    - sól, pieprz

    farsz:
    - 400 gram mrożonego szpinaku
    - 400 gram twarogu
    - 4 ugotowane ziemniaki
    - 2 małe albo 1 duża cebula
    - 2 duże ząbki czosnku
    -olej
    - sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

    panierka:
    - 2 jajka
    - 2 łyżki mleka
    -bułka tarta
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Szpinakowy krokiecik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto naleśnikowe 1. ciasto naleśnikowe:
    jajko roztrzepać z mlekiem. Dodać przesianą mąkę,sól, pieprz oraz olej i dokładnie wymieszać tak aby ciasto było gładkie. z tak przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.
  • farsz 2. Farsz:

    1) ugotowane ziemniaki rozgnieść lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków
    2) cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Następnie dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól pieprz i smażyć przez 5 minut,
    3) do szpinaku dodać ziemniaki oraz biały ser i wymieszać tak aby wszystko się ze sobą łanie połączyło.
    dosolić i dopieprzyć farsz do smaku.
  • krokiecik 3. na każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy tak aby powstał nam krokiet.
  • panierowanie 4. tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego :)

Porady

do farszu zamiast twarogu można użyć sera typu feta. jednak wtedy trzeba uważać z soleniem zarówno ziemniaków jak i szpinaku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować