Szpinakowe ciasto jest już dość popularnym. Dziś polecam jednak nie ucierane, a sernik z udziałem tego warzywa. Smakuje pysznie i fajnie wkomponowujemy się w przysmaki znajdujące się na Wielkanocnym stole.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Tortownica 24 cm
Spód:
• 12 dag mąki,
• 4 dag cukru pudru,
• 6 dag margaryny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao,
Szpinakowy ser:
• 1,2 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• Ok 22 dag cukru pudru,
• 450 gram mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego),
• 7 jajek,
• 1 budyń śmietankowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• szczypta proszku do pieczenia,
• szczypta soli
Szpinakowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Za pomocą widelca nakłuwamy je w kilku miejscach.
2.SER: Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odsączamy z płynu na gęstym sitku.
Białka oddzielamy od żółtek. Odsączony szpinak miksujemy z 2-3 białkami.
3.Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy.
Między czasie pozostałe białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do gładkiej masy serowej dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Całość ponownie miksujemy dodając szpinak.
4.Jednolity szpinakowy ser na koniec łączymy z białkami.
Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.
Gotowy wyjmujemy i studzimy.
Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumieniona skórkę (niekoniecznie). Tak przygotowany sernik polewamy białą czekoladą. Dodatkowo dekorujemy go lukrowanymi jajeczkami.
5.WYKOŃCZENIE: W ciepłej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną polewamy sernik. Po zastygnięciu polewy, sernik dekorujemy jajeczkami i podajemy.
Komentarze