Szpinakowy sernik

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szpinakowe ciasto jest już dość popularnym. Dziś polecam jednak nie ucierane, a sernik z udziałem tego warzywa. Smakuje pysznie i fajnie wkomponowujemy się w przysmaki znajdujące się na Wielkanocnym stole.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Spód:
    • 12 dag mąki,
    • 4 dag cukru pudru,
    • 6 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    Szpinakowy ser:
    • 1,2 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • Ok 22 dag cukru pudru,
    • 450 gram mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego),
    • 7 jajek,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • szczypta soli

    Wykończenie:
    • 1/3 szklanki śmietanki 30%,
    • 150 gram białej czekolady,
    • Lukrowane, czekoladowe jajeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Szpinakowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożony spód 1. SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Za pomocą widelca nakłuwamy je w kilku miejscach.
  • miksowanie szpinaku 2. SER: Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odsączamy z płynu na gęstym sitku.
    Białka oddzielamy od żółtek. Odsączony szpinak miksujemy z 2-3 białkami.
  • dodanie szpinaku 3. Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy.
    Między czasie pozostałe białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
    Do gładkiej masy serowej dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Całość ponownie miksujemy dodając szpinak.
  • przed pieczeniem 4. Jednolity szpinakowy ser na koniec łączymy z białkami.
    Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.
    Gotowy wyjmujemy i studzimy.
    Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumieniona skórkę (niekoniecznie). Tak przygotowany sernik polewamy białą czekoladą. Dodatkowo dekorujemy go lukrowanymi jajeczkami.
  • przed dekorowaniem czekoladą 5. WYKOŃCZENIE: W ciepłej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną polewamy sernik. Po zastygnięciu polewy, sernik dekorujemy jajeczkami i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Ser biały Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować