Wiosna to zieleń nie tylko w przyrodzie, ale i w mojej kuchni. Zapraszam więc na jarski obiad szparagowo-szpinakowo-groszkowy. Lekki ale sycący i bardzo odżywczy, prawdziwa wiosenna bomba witaminowa.
20 min
Składniki:
• mały pęczek zielonych szparagów, ok. 10 sztuk
• 250 g liści szpinaku
• 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
• pęczek szczypiorku
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz do smaku
• 2 łyżki masła
• szczypta cukru
Szparagi ze szpinakiem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie ma już twardych włókien.
• Zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić szparagi i zielony groszek, gotować 7 minut, odcedzić.
• Szpinak umyć, osuszyć.
• Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć obrany i posiekany czosnek. Dodać szpinak i poddusić do miękkości.
• Przyprawić solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem.
• Na talerz wyłożyć szparagi, szpinak i posypać zielonym groszkiem.
Komentarze