Roladki szybkie i proste. Nie miałam koncepcji na obiad a miałam pierś z kurczaka i szparagi. Powiem tak jedno z lepszych dań które robiłam ze szparagami. Sos beszamelowy fajnie się z nimi komponował.
Szparagi owinięte filetem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi wkładam do wrzącej wody osolonej i gotuję dwie minuty. Pierś z kurczaka rozbijam, sole, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka, mieszanką ognistą, kroję na cztery paski. Na każdym pasku układam po trzy szparagi zimne i zwijam. Układam na wierzch po plastrze boczku.
Na patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką ( mieszadło) aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli, żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam. Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować.
do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam w nim roladki , dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe. Wkładam do piekarnika i piekę 30 minut temperatura 190 stopni. Podaję z koperkiem.
Komentarze