Szaszłyki schabowe z kaszą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć. Mięso pokroić na cztery podobnej wielkości plastry i rozbić. Każdy kawałek mięsa posypać solą, pieprzem i posmarować musztardą.
2.Por i paprykę umyć. W papryce usunąć gniazda nasienne i pociąć w paski. Pora pokroić w słupki.Warzywa sparzyć wrzątkiem, aby zmiękły ( kilka strąków papryki zostawić). Na płaty mięsa wykładać porcję pora i papryki. Plasterki boczku przekroić wzdłuż. Mięso zwinąć w roladkę, po czym owinąć plasterkami boczku.
3.Roladki pokroić na mniejsze kawałki nabijać ma przemian z pomidorkami na patyczki do szaszłyków.(kilka pomidorków zostawić). Na rozgrzanym oleju szybko podsmażyć szaszłyki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorkami i pokrojoną papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. i piec 30 minut.
4.Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.Gotowe szaszłyki podawać z kaszą i grillowanymi warzywami.
Komentarze