Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

4.46 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Łatwy

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 8-10 kotletów schabowych
    1 brokuł
    4 marchewki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka bulionu
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    2 łyżeczki musztardy
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

4.46 (200 ocen)

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w grubsze plasterki. Warzywa ugotować w osolonej wodzie, uważając by ich nie rozgotować, odcedzić.
    Mięso lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na oleju.
    W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając. Wlać bulion i mleko, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i musztardą, gotować około 5 minut.
    W naczyniu żaroodpornym układać warstwami kotlety i warzywa, na koniec zalać sosem. Piec 20 minut w 200stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Marchewka Musztarda Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować