Szarlotka w pucharkach

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Buszuję w internecie w poszukiwaniu przepisów. Jednym z przetestowanych jest ten deser. Pasuje na różne spotkania – zwłaszcza na babskie pogaduchy.

Składniki:

  • ● 6 jabłek
    ● 10 dag herbatników zwykłych
    ● 10 dag herbatników w czekoladzie
    ● szczypta cynamonu
    ● małe op. cukru waniliowego
    Masa budyniowa:
    ● budyń karmelowy
    ● 400 ml mleka
    ● 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka w pucharkach 1. Jabłka myjemy i obieramy.
    Ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Do rondla wlewamy
    ok. 4 łyżek wody i wkładamy jabłka. Oprószamy cynamonem
    i posypujemy cukrem waniliowym.
    Mieszamy. Podgrzewamy
    na bardzo małym ogniu, od czasu
    do czasu mieszając, aż jabłka
    będą miękkie i lekko zbrązowieją.
    Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy budyń: połowę
    mleka zagotowujemy z cukrem,
    wlewamy budyń wymieszany
    z resztą mleka. Chwilę
    gotujemy, mieszając. Studzimy.
  • 3. Herbatniki łamiemy na małe
    kawałki. Na dno pucharków
    wkładamy po łyżce budyniu,
    a następnie po łyżce jabłek.
    Posypujemy herbatnikami. Warstwy
    układamy do wyczerpania
    składników.

Porady

● Deser będzie równie smaczny także z bananami: 1-2 pokrojone banany smażymy na rozgrzanej łyżce masła. Mieszamy z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. Studzimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować