Szarlotka w kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną szarlotkę. Szarlotka jest prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Ciasto dobrze się kroi i jest przyjemnie kruche. Polecam do filiżanki kawy lub herbaty.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche: 1 szkl mąki gryczanej
    1 szkl mąki orkiszowej tortowej
    200 g masła
    2 małe jajka S
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    nadzienie: 2 kg jabłek
    1/3 szkl cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    oraz blaszka 24x24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części, jedną wkładamy do woreczka foliowego a następnie do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
    Nadzienie: jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Do jabłek dodajemy cukier i podlewamy 4 łyżkami wody. Smażymy na małym ogniu, aż owoce zrobią się miękkie i zaczną się lekko rozpadać. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon, chwilę razem gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
    Wstawiamy blaszkę ze spodem na ciasto do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy i na podpieczony spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek, wyrównujemy. Na jabłka ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować