Zapraszam na pyszną szarlotkę. Szarlotka jest prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Ciasto dobrze się kroi i jest przyjemnie kruche. Polecam do filiżanki kawy lub herbaty.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto kruche: 1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki orkiszowej tortowej
200 g masła
2 małe jajka S
3 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie: 2 kg jabłek
1/3 szkl cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
oraz blaszka 24x24 cm
Szarlotka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części, jedną wkładamy do woreczka foliowego a następnie do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Do jabłek dodajemy cukier i podlewamy 4 łyżkami wody. Smażymy na małym ogniu, aż owoce zrobią się miękkie i zaczną się lekko rozpadać. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon, chwilę razem gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Wstawiamy blaszkę ze spodem na ciasto do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy i na podpieczony spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek, wyrównujemy. Na jabłka ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze