Zupa - krem szparagowa z rukolą

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób

Zapraszam na lekką wiosenną zupę krem. Zupa wychodzi bardzo smaczna i aromatyczna. Będzie idealna na lekki wiosenny obiad. Polecam

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 500 g szparagów zielonych
    2 średnie ziemniaki
    garść rukoli
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 ml bulionu
    2 łyżki oliwy
    1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

Zupa - krem szparagowa z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi oraz rukolę myjemy i osuszamy. Od szparagów odłamujemy końcówki oraz kroimy szparagi na małe kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie zalewamy bulionem i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wkładamy ziemniaki oraz szparagi i gotujemy przez 10 minut. Potem dodajemy rukolę i gotujemy razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. Gotową zupę lekko studzimy i blendujemy na krem.

Komentarze

Podobne przepisy