Szarlotka na kruchym spodzie

5 (174 ocen)

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Bardzo smaczna szarlotka na kruchy cieście, z wyczuwalną nutą cynamonu. Ciasto dosyć niskie, ale takie właśnie ma być :) Polecam!

Składniki:

  • 3-3,5 szkl. mąki
    ½ szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 duże jajka
    320g. masła

    Dodatkowo:
    2 kg. jabłek kwaśnych
    cukier puder (opcjonalnie, zależy od słodkości jabłek)
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Kruche ciasto Desery

Szarlotka na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki wyrobić, do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dusić na małym ogniu do miękkości (około 10-15 minut) Dodać do nich cukier puder i cynamon, wymieszać. Lekko przestudzić.
  • 3. Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną rozwałkować i wyłożyć do formy o wymiarach 35x24cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Podpiec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Na gorący spód wyłożyć jabłka, a na jabłka drugą część schłodzonego i rozwałkowanego na kształt blaszki ciasta. Piec w 180st.C około 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować