Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Bardzo smaczna szarlotka na kruchy cieście, z wyczuwalną nutą cynamonu. Ciasto dosyć niskie, ale takie właśnie ma być :) Polecam!
Składniki:
3-3,5 szkl. mąki
½ szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
320g. masła
Dodatkowo:
2 kg. jabłek kwaśnych
cukier puder (opcjonalnie, zależy od słodkości jabłek)
1 łyżka cynamonu
Szarlotka na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Składniki wyrobić, do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dusić na małym ogniu do miękkości (około 10-15 minut) Dodać do nich cukier puder i cynamon, wymieszać. Lekko przestudzić.
3. Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną rozwałkować i wyłożyć do formy o wymiarach 35x24cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Podpiec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Na gorący spód wyłożyć jabłka, a na jabłka drugą część schłodzonego i rozwałkowanego na kształt blaszki ciasta. Piec w 180st.C około 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze