Szarlotka na czerstwych bułkach

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Może spektakularnie ta szarlotka nie wygląda ale uwierzcie, że jest niesamowicie pyszna. Przy okazji żadne pieczywo nam się nie marnuje. Prosta, szalenie pyszna i godna polecenia Szarlotka na czerstwych bułkach
Arek Gie

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek szara reneta
    7 czerstwych kajzerek
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1,5 litra mleka 3,2%
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki mielonego cynamonu
    50 g masła
    3-4 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami

Szarlotka na czerstwych bułkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka na czerstwych bułkach 1. Bułki dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 minut aby nasiąkły.
    Jabłka obieramy i drobno kroimy.
    Bułki (nie odciskamy) mieszamy z żółtkami, jabłkami, cukrem, cynamonem i sodą.
    Białka jajek ze szczyptą soli ubijamy na sztywno,delikatnie mieszamy z masą.
    Blaszkę (20x35) natłuszczamy masłem, oprószamy bułką tartą.Wylewamy masę i pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerstwe bułki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować