Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna orzeźwiająca szarlotka ze szczyptą słodkiej bitej śmietany - duet idealny..kto się skusi?

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1/2 szklanki maki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    16 g cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    2 kg winnych jabłek
    2 galaretki agrestowe
    1/2 łyżeczki żelatyny
    3/4 szklanki cukru

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany kremówki 30%
    2 opakowania usztywniacza do śmietany
    16 g cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    Dekoracja:
    gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieramy biszkopt 1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli,nie przerywając ucierania wsypać cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka i chwilę miksować potem wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać na wolniutkich obrotach lub łyżką aby nie naruszyć struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach: 25/40 cm wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temp 160*c. Po wyjęciu i wystudzeniu całkiem zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
  • Masa jabłkowa 2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki pokroić nożem na talarki lub małe kawałki wrzucić do garnka wsypać cukier dolać pół szklanki wody i uprażyć aż zaczną byc miękkie ale nie całkiem mus-lepsze są takie gdy są jeszcze twardawe kawałki owocu.Wtedy wsypać galaretki agrestowe oraz żelatynę ,zestawić z ognia i cały czas mieszać aż do momentu rozpuszczenia galaretek.Odstawić do wystydzenia i lekkiego stężenia.
  • Przełożenie 3. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec usztywniacze oraz cukier puder i cukier waniliowy. Przełożenie: Ostudzoną i tężejącą masę jabłkową wyłożyć na przekrojony biszkopt przykryć drugim płatem biszkopta wyłożyć masę śmietanową udekorować stopioną polewą czekoladową. tak przygotowany placek włożyć na 2-3 godziny do lodówki aż masa stężeje. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować