Swojska kiełbaska w słoikach

4.99 (164 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Kiełbaska nie tylko wędzona. Polecam w słoikach.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 kg łopatki
    1 kg boczku
    ziele angielskie
    pieprz prawdziwy ziarenka
    liść laurowy
    sól kuchenna
    1 łyżeczka soli peklowej
Wystaw ocenę:

4.99 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Swojska kiełbaska w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę i boczek przekręcić przez maszynkę prze rzadką siatkę. Mięso posolić salą kuchenną i dodać sól peklową, wymieszać dokładnie , odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. następnego dnia mięso wkładać do słoików do 3/4 wysokości . Do każdego słoika dodać 1 listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i kilka ziarenek ziela angielskiego. Słoiki zakręcić . Naszykować blaszkę , wyłożyć papierem do pieczenia , luźno ustawić słoiki i wstawić do piekarnika na około 1 1/2 godz. Piec w 180 stopniach.

Porady

Idealnie nadaje się na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować