Świąteczny wieniec frankfurcki

0 (0 ocen)

  • Średni

Świąteczny wieniec frankfurcki

  • Średni

Składniki:

  • - Ciasto:jajek: 7 sztuk
    - cukru: 200 gramów
    - cukru waniliowego: 1 łyżeczka
    - proszku do pieczenia: 2 łyżeczki
    - starta skórka z jednej cytryny: 1 sztuka
    - margaryny Kasia: 250 gramów
    - mąki tortowej: 300 gramów
    - mąki ziemniaczanej: 80 gramów
    - mleka: 50 mililitrów
    - soli: 1 szczypta
    - Krem: masła lub margaryny Kasia: 1 sztuka
    - budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym: 2 sztuki
    - mleka: 500 mililitrów
    - cukru: 4 łyżki
    - płatków migdałowych: 100 gramów
    - dżemu np. malinowego ,truskawkowego ,wiśniowego: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy Ryba

Świąteczny wieniec frankfurcki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Miękka margarynę utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na gładka masę. Dodać skórkę cytrynową. Dodawać kolejno jajka. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać ją łyżkami do masy na przemian z mlekiem. Ciasto przelać do specjalnej formy o średnicy 24-26 cm. Uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką .
    Piec w temp. 175 stopni. Czas pieczenia około 45 minut.Ciasto odstawić na 15 minut . Bardzo ostrożnie wyjąć z blachy i pozwolić mu ostygnąć do końca.
  • 2. Krem:
    Budyń, cukier wymieszać w 200ml mleka. Zagotować resztę mleka, dodać wymieszany budyń z cukrem. Ugotować budyń, przykryć folią kuchenną i ostudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z budyniem na puszysty krem.
  • Świąteczny wieniec frankfurcki 3. Płatki migdałowe uprażyć na złotobrązowy kolor
  • Świąteczny wieniec frankfurcki 4. Ciasto przeciąć w poprzek na 3 części. Dolną warstwę posmarować dżemem i na nałożyć na nią ¼ przygotowanego kremu
    Przykryć ją drugą warstwą ciasta i posmarować ¼ kremu. Przykryć trzecią częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Obsypać wieniec migdałami i na dwie godziny wstawić do lodówki.
    Ozdobić cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.48 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wieniec frankfurcki

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wieniec makowy

To może cię zainteresować