świąteczny drób INDYK

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

ciekawy i dobry przepis na świeta

  • 3 godz.

Składniki:

  • indyczka ważaca 4-6 kg masło do pieczenia
    marynata :
    1 1/2 l mleka
    1 1/2l wody
    1łyżeczka soli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyzeczka majeranku
    nadzienie :
    5łyzek masła
    4 pszenne bułeczki
    2 roztrzepane jaja
    10 dag rodzynek
    5dag migdałów
    1 łyzeczka cukru
    2 łyzeczki posiekanej natki pietrzuszki
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczny drób indyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. oczyszczonegoego indyka osuszyć przygotowac marynate ; mleko wymieszac z wodą dodać pozostałe składniki i zalac tym mieso
    odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin(obracac kilkakrotnie )
  • 2. wyjąć indyka z marynaty osuszyc przygotowąć nadzienie bułke otrzeć ze skórki namoczyc w zimnym mleku dokładnie wycisnać .Rodzynki sparzyć w goracej wodzie masło starannie rozetrzec a nastepnie dodawac wycisnietą bułke natke pietruszki cukier jaja rodzynki i migdały dobrze wymieszac przyprawic do smaku . farszem napełniic indyka ułozyć mięso w brytfanie i piec przez 3 godz w 180 stopniach polewajac kilkakrotnie sosem wytworzonym w czasie pieczenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować