Świąteczne pierniczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świąteczny komiks czyli Pani Pierniczkowa w kawowej kąpieli! Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierniczków oraz rodzinnego dekorowania ich przed świętami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 kg mąki
    • 120 g masła
    • 500 g miodu
    • 200 g cukru
    • 2 czubate łyżki cukru na karmel
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 opakowanie przyprawy do pierników

    Lukier
    • 2 białka
    • 300 g cukru pudru
    • sok z 1/2 cytryny

    oraz
    • kolorowe cukierki
    • posypki
    • kolorowy cukier
    • kolorowe pisaki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rozpuścić masło, miód i cukier.
    • Zrobić karmel - rozpuścić 2 łyżki cukru do brązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko.
    • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.
    • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem.
    • Wbić jajka i zagnieść ciasto.
    • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową.
    • Na następny dzień, podzielić kulę ciasta na 4 części.
    • Rozwałkować i wycinać różne pierniczki.
    • Piec w 170 st.C przez 5 minut.
  • 2. • Zrobić lukier - ucierać białka z cukrem pudrem przez 30 minut.
    • Na koniec dodać sok z cytryny.
    • Dekorować wg uznania używając lukru i różnych posypek.

Porady

Pierniczki można przygotować tydzień przed świętamii przechowywać w pudełku poprzekładane papierem śniadaniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować