Za jednym zamachem dwa pasztety, jeden z orzechami włoskimi, drugi z żurawiną, oba pycha.
Składniki:
Podaję proporcje na 2 pasztety, jeden z orzechami , a drugi z żurawiną :
700 g łopatki wieprzowej
500 g udźca z indyka
400 g świeżego w miarę chudego boczku
400 g podgardla + dodatkowo 100g pokrojonego w małą kosteczkę
300 g wątróbki z indyka
1 mała włoszczyzna ( 2 małe marchewki + 2 małe pietruszki + 1/3 selera + 1 cebula w łupinie )
3 większe obrane cebule + 5 obranych ząbków czosnku
5 jaj
6 łyżek bułki tartej ( najlepiej własnej )
150 - 200 ml. wywaru z gotowania
przyprawy i zioła :
sól, pieprz, suszony lubczyk, kilka ziaren ziela angielskiego i kardamonu zmiażdżonych w moździeżu
1/2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
3 garści świeżo łuskanych orzechów włoskich
do drugiego pasztetu dodatkowo :
1,5 garści suszonej ale miękkiej żurawiny
1 żółtko + 5 łyżek słodkiej śmietany + szczypta soli
2 garści płatków migdałowych
Świąteczne pasztety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsa ( oprócz wątróbki ) umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do większego garnka razem z obraną włoszczyzną.
Zalać wrzątkiem tak aby przykryło, lekko posolić i gotować do miękkości.
Zdjąć z ognia i od razu włożyć wątróbkę tak aby była zanurzona, przykryć i pozwolić aż sama dojdzie.
2.Teraz odcedzić, przestudzić i 3- krotnie zmielić razem z cebulami i czosnkiem.
3.Przyprawić do smaku solą, pieprzem, garścią lubczyku (lub majeranku), utartym zielem angielskim i kardamonem, tartą gałką muszkatołową.
Dodać jajka, bułkę tartą i wywar z gotowania, dokładnie wyrobić i podzielić na 2 części.
Do jednej wsypać 2 garści orzechów i ponownie wymieszać.
4.Przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wysypać pokrojone w kosteczkę podgardle i pozostałe orzechy, lekko docisnąć aby za bardzo nie wystawały.
5.Wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 190 stopni, aż do ładnego zrumienienia.
6.Po wyjęciu zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc .
Podawać na zimno do kanapek.
7.Drugi pasztet :
Do gotowej, przyprawionej masy mięsnej wsypać żurawinę i wymieszać.
Masę umieścić w małej tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec 50 - 60 minut w temperaturze 190 stopni.
Na 15 minut przed końcem pieczenia pasztet wyjąć z piekarnika, wylać na wierzch żółtko roztrzepane ze śmietaną i solą, na wierzch wysypać płatki migdałowe, wstawić do końcowego zapieczenia.
Po wyjęciu dobrze schłodzić, kroić zupełnie zimne.
Komentarze