Świąteczne kruche ciasteczka

4.5 (201 ocen)

Jedne z najbardziej ulubionych ciasteczek w naszej rodzince.

Składniki:

  • 100 g masła pokojowej temp.
    50-60 g cukru pudru
    1 jajko
    220-240 g mąki

    dodatkowo
    pół szklanki malinowego lub morelowego dżemu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Świąteczne kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajko ciągle ucierając. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do maślanej masy. Wymieszaj. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 min.
  • 2. Rozdziel ciasto na dwie części, na desce posypaną mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Foremką w formie gwiazdeczki powycinaj ciastka. Rozłóż na blasze. Wypiekaj 10-15 minut do uzyskania złocistego koloru. Ja wykorzystałam gęsty dżem morelowy - posmaruj jedno ciastko wyłóż dżem i nałóż na wierzch drugie ciastko. Posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować