Świąteczna Pavlova

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Pyszna Pavlova z bitą śmietaną przełamana lekko kwaskowatym smakiem sosu ze świeżej żurawiny.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • beza:
    5 białek
    250 g cukru pudru
    1 zaokrąglona łyżeczka mąki ziemniaczanej

    bita śmietana:
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    1 zaokrąglona łyżka cukru pudru

    sos żurawinowy:
    100 g świeżej żurawiny
    1 czubata łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Pavlova

Świąteczna pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. beza:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
    Na dużej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) odrysować od dużego talerza okrąg o średnicy 23 cm, a w środku mały okrąg od kubka. W wyznaczone linie wyłożyć bezową masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 5 minut. Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C, piec jeszcze 55 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej przez noc.
  • 2. bita śmietana:
    Do miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywno. wyłożyć na wierzch bezy.
  • 3. sos żurawinowy:
    Do rondelka wsypać świeżą żurawinę, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać cukier, wymieszać. Ostudzić. Porcjami wyłożyć na bitą śmietanę. Przybrać gałązkami rozmarynu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Żurawina Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować