Ciasto Świąteczna ''Pychotka''

4.43 (182 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Pychotka bądź też znana pod nazwą Pani Walewska w świątecznej szacie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    cukier migdałowy
    1 łyżka proszku do pieczenia
    250g masła
    4 żółtka
    beza:
    4 białka +2 od kremu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    cukier migdałowy
    krem budyniowy:
    1/2 litra mleka
    250 g masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 torebka cukru migdałowego
    2 żółtka
    dodatki:
    słoik dżemu z czarnej porzeczki
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.43 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy Beza

Ciasto świąteczna ''pychotka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta pozostałe
    Świąteczna "Pychotka"
    30 122014 17:59



    Pychotka bądź też znana pod nazwą Pani Walewska w świątecznej szacie.

    Co prawda to ciasto jest już na blogu ale odświeżam przepis,bo ciasto jest przepyszne i godne polecenia.





    pychotka1.JPG



    na ciasto:

    2 szklanki mąki

    1/2 szklanki cukru pudru

    cukier migdałowy

    1 łyżka proszku do pieczenia

    250g masła

    4 żółtka

    bezy:

    4 białka +2 od kremu

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    szklanka cukru

    cukier migdałowy



    krem budyniowy:

    1/2 litra mleka

    250 g masła

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mąki pszennej

    1 torebka cukru migdałowego

    2 żółtka

    dodatki:

    słoik dżemu z czarnej porzeczki

    płatki migdałowe

    Ciasto:

    Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie dżemem. Przełożyć do blaszek i piec ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić.
  • 2. Beza:

    Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie dżemu. Posypać płatkami migdałowymi. Piec placki ok. 15 minut w temperaturze 150 st.
  • 3. Masa budyniowa:

    Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając do masła masę budyniową (najlepiej po łyżce).

    Gotowe ciasto powinno mieć 2 warstwy ciasta przełożone kremem budyniowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować