Ciasto świąteczna ''pychotka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasta pozostałe
Świąteczna "Pychotka"
30 122014 17:59
Pychotka bądź też znana pod nazwą Pani Walewska w świątecznej szacie.
Co prawda to ciasto jest już na blogu ale odświeżam przepis,bo ciasto jest przepyszne i godne polecenia.
pychotka1.JPG
na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
cukier migdałowy
1 łyżka proszku do pieczenia
250g masła
4 żółtka
bezy:
4 białka +2 od kremu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
cukier migdałowy
krem budyniowy:
1/2 litra mleka
250 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 torebka cukru migdałowego
2 żółtka
dodatki:
słoik dżemu z czarnej porzeczki
płatki migdałowe
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie dżemem. Przełożyć do blaszek i piec ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić.
2.Beza:
Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie dżemu. Posypać płatkami migdałowymi. Piec placki ok. 15 minut w temperaturze 150 st.
3.Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając do masła masę budyniową (najlepiej po łyżce).
Gotowe ciasto powinno mieć 2 warstwy ciasta przełożone kremem budyniowym.
Komentarze