Ciasto Świąteczna ''Pychotka''

  • wyświetlono: 1902 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pychotka bądź też znana pod nazwą Pani Walewska w świątecznej szacie.

elka72
  • 120min

Składniki

ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
cukier migdałowy
1 łyżka proszku do pieczenia
250g masła
4 żółtka
beza:
4 białka +2 od kremu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
cukier migdałowy
krem budyniowy:
1/2 litra mleka
250 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 torebka cukru migdałowego
2 żółtka
dodatki:
słoik dżemu z czarnej porzeczki
płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Świąteczna ''Pychotka''

  • 1. Ciasta pozostałe
    Świąteczna "Pychotka"
    30 122014 17:59



    Pychotka bądź też znana pod nazwą Pani Walewska w świątecznej szacie.

    Co prawda to ciasto jest już na blogu ale odświeżam przepis,bo ciasto jest przepyszne i godne polecenia.





    pychotka1.JPG



    na ciasto:

    2 szklanki mąki

    1/2 szklanki cukru pudru

    cukier migdałowy

    1 łyżka proszku do pieczenia

    250g masła

    4 żółtka

    bezy:

    4 białka +2 od kremu

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    szklanka cukru

    cukier migdałowy



    krem budyniowy:

    1/2 litra mleka

    250 g masła

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mąki pszennej

    1 torebka cukru migdałowego

    2 żółtka

    dodatki:

    słoik dżemu z czarnej porzeczki

    płatki migdałowe

    Ciasto:

    Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie dżemem. Przełożyć do blaszek i piec ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić.
  • 2. Beza:

    Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie dżemu. Posypać płatkami migdałowymi. Piec placki ok. 15 minut w temperaturze 150 st.
  • 3. Masa budyniowa:

    Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając do masła masę budyniową (najlepiej po łyżce).

    Gotowe ciasto powinno mieć 2 warstwy ciasta przełożone kremem budyniowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieboże narodzeniebeza migdałowaciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto pychotka - Pani Walewska

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto pychotka - Pani Walewska

Przepyszne ciasto z bezą i kremem...

Pychotka ananasowa

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Pychotka ananasowa

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową...

To wyśmienite ciasto, które rodzina uwielbia.

Dodane przez: Asiia

Ciasto pychotka

Uczta dla podniebienia u osób,...

Czeko-pychotka

Dodane przez: kasik0chmurka

Ciasto czeko-pychotka

To czekoladowe ciasto jest pyszne...

Ciasto warstwowa pychotka

Dodane przez: agatab

Ciasto warstwowa pychotka

To ciasto jest bardzo proste i...

kawowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto kawowa pychotka

Dla wielbicieli smaków kawy polecam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE