Surówka z młodej kapusty

5 (194 ocen)

To jedna z moich ulubionych surówek, banalnie prosta, ale jakże smaczna. Można ją przygotować tylko w sezonie, gdy stragany uginają się od zielonych, chrupiących główek młodej kapusty. Ten krótki czas należy dobrze wykorzystać, aby zdążyć przygotować nasze ulubione potrawy z młodej kapusty.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1 duży pęczek koperku
    5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki majonezu *
    1 łyżka soku z cytryny
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i bardzo cienko szatkujemy. Do kapusty dodajemy sporą ilość świeżo posiekanego koperku. Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kapustę łączymy z sosem i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
    * majonez możemy pominąć i surówkę zrobić tylko z jogurtem naturalnym

Porady

- surówka świetnie pasuje do mięsnych dań obiadowych czy burgerów - może być również smacznym dodatkiem do mięs z grilla

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować