Surówka z młodej kapusty

4.5 (146 ocen)

  • 45 min

Taką surówkę można podać do dań obiadowych, mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 główki młodej kapusty
    4 łyżki posiekanego koperku
    sól
    Sos:
    1 łyżka płynnego miodu
    4 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki oleju (jaki lubicie - słonecznikowy, rzepakowy, lniany)
    szczypta soli
    szczypta czarnego mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć zewnętrzne i nieładne liście.
    Przekroić kapustę na pół, wyciąć głąb i drobno posiekać.
    Przełożyć posiekaną kapustę do miski, dodać 3-4 szczypty soli, ugniatać kapustę, aż stanie się miękka.
    Pozostawić kapustę do dalszego zmięknięcia około 15-30 minut.
    W międzyczasie wymieszać składniki sosu.
    Dodać do kapusty posiekany koperek i kilka łyżek sosu. Dokładnie wymieszać.
    Jeśli uznacie, że kapusta jest wystarczająco wyrazista i wilgotna nie trzeba dodawać całego sosu.

Porady

Zazwyczaj mieszam z sosem taką ilość surówki jaką potrzebuję do posiłku. Posoloną kapustę przechowuję w lodówce do 2 dni, a sos w osobnym słoiczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować