Ciasto Strzępiec z dżemem

4.96 (167 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne kruche ciasto, znane i popularne. Idealne do kawki lub herbatki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
    1,5 kostki margaryny
    0,5 kostki masła
    6 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
    słoik dżemu porzeczkowego ( 400 g )
    łyżka kakao
    6 białek
    1 szklanka cukru zwykłego
    1 kisiel wiśniowy lub żurawinowy
Wystaw ocenę:

4.96 (167 ocen)

Ciasto strzępiec z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalki na godzinę.
    Dużą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, na dno ścieramy na tarce o grubych oczkach jedno ciasto białe, na to wykładamy dżem z czarnych porzeczek ( najlepszy jest taki robiony w domu bo jest gęsty). Na dżem ścieramy ciasto kakaowe. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pod koniec wsypujemy kisiel mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto.
    Na wierzch ścieramy drugie białe ciasto.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ponad godzinę u mnie 75 minut w 170 stopniach.
    Po upieczeniu możemy polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.
    U mnie obyło się bez dodatkowych dekoracji i tak szybciutko znikało.

Porady

Można zamiast dżemu porzeczkowego dać inny dżem lub jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować