Strudel ze szpinakiem i jajkiem

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 15 min

Polecam jako potrawę wielkanocną.Dla tych co mają ochotę odpocząć od pieczeni, pasztetów, rolad wielkanocnych itp.Ciasto wychodzi "chlebkowate", całość jest bardzo smaczna, zdrowa i sycąca.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • ciasto:
    mąka [350 g]
    mleko [200 ml]
    masło [2 łyżki] (roztopione)
    jajka [1 szt.]
    drożdże [1 op.] (suchych)
    cukier [1 szczypta]
    sól [0.5 łyżeczki]
    nadzienie:
    szpinak [1 op.] (mrożony, 450g)
    jajka [3 szt.]
    pomidory suszone (1 garść)
    czosnek [2 ząbki]
    cebula biała [2 szt.]
    bazylia [0.5 łyżeczki]
    sól, pieprz [1 szczypta] (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Strudel ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski z mąką wsypać drożdże, sól i cukier, wymieszać. Dodać roztopione, przestudzone masło.
    Jajko roztrzepać z mlekiem i dodać do mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5h do podwojenia objętości.
  • strudel - przygotowanie 1 2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Dodać szpinak i smażyć chwilę (do odparowania nadmiaru wody). Doprawić solą i pieprzem, drobno posiekanymi pomidorami, czosnkiem i bazylią (pomidory można zastąpić suchą przyprawą).
  • strudel - przygotowanie 2 3. Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na środkowej części rozsmarować 1/3 nadzienia, ułożyć na nim ugotowane na twardo jajka i przykryć pozostałą częścią farszu.
    Boczne części ciasta zawinąć do góry, tak jak ja to zrobiłam lub w inny ozdobny sposób:)
    Posmarować strudel żółtkiem i posypać np. sezamem, migdałami (wg uznania).
  • strudel z jajkiem i szpinakiem 4. Nagrzać piekarnik do 200C i piec ok. 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować