Polecam jako potrawę wielkanocną.Dla tych co mają ochotę odpocząć od pieczeni, pasztetów, rolad wielkanocnych itp.Ciasto wychodzi "chlebkowate", całość jest bardzo smaczna, zdrowa i sycąca.
Strudel ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski z mąką wsypać drożdże, sól i cukier, wymieszać. Dodać roztopione, przestudzone masło.
Jajko roztrzepać z mlekiem i dodać do mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5h do podwojenia objętości.
2.Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Dodać szpinak i smażyć chwilę (do odparowania nadmiaru wody). Doprawić solą i pieprzem, drobno posiekanymi pomidorami, czosnkiem i bazylią (pomidory można zastąpić suchą przyprawą).
3.Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na środkowej części rozsmarować 1/3 nadzienia, ułożyć na nim ugotowane na twardo jajka i przykryć pozostałą częścią farszu.
Boczne części ciasta zawinąć do góry, tak jak ja to zrobiłam lub w inny ozdobny sposób:)
Posmarować strudel żółtkiem i posypać np. sezamem, migdałami (wg uznania).
Komentarze