Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i pomidorkami

4.5 (173 ocen)

Połączenie szpinaku z jakiem to klasyka gatunku. Podkręcona smakiem słodkich pomidorków koktajlowych tworzy zdrową, wiosenną sałatkę na lekki posiłek.

Składniki:

  • (na jedna dużą porcję)
    duża garść świeżego szpinaku
    jajko
    5-6 pomidorków koktajlowych
    świeża kolendra
    garść orzechów włoskich
    2 łyżeczki nasion słonecznika
    2 łyżki kremu balsamico
    łyżka miodu
    łyżka oliwy z oliwek
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak dokładnie myjemy na sitku.
    Jajo gotujemy na twardo w wodzie z dokiem octu (aby nie pękało). Studzimy.
    Na talerzu układamy szpinak a na nim przekrojone w ćwiartki jajko oraz połówki pomidorków koktajlowych.
    Do małego słoiczka dodajemy balsamico, oliwę z oliwek, miód oraz sól i pieprz. Dokładnie wstrząsamy zawartość aż połączy się w jednolity dressing i polewamy sałatkę. Całość posypujemy listami, świeżej kolendry, orzechami włoskimi i nasionami słonecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować