Strucla z makiem

0 (0 ocen)

Strucla z makiem to rozkosz w ustach, ale tylko wtedy, kiedy poświęcimy trochę czasu i własnoręcznie ją wykonamy. Zapachem przyciąga wszystkich domowników.

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    175 g margaryny
    100 g cukru
    2-3 jajka
    50 g drożdży
    szczypt soli
    Mak:
    0,5 kg maku
    0,5 kostki margaryny
    2 szklanki cukru
    olejek migdałowy
    3 jajka
    1 płaska łyżeczka kartoflanki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g rodzynek - sparzonych wrzątkiem
    Kruszonka:
    0,5 kostki margaryny
    250 g mąki
    10 dkg cukru
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając łyżkę cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z 2 łyżkami mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, dodajemy jajka. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do reszty składników wraz z margaryną. Wyrabiamy ciasto rękoma i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
  • 2. Mak: Mak trzeba koniecznie wypłukać, osączyć i zalać wrzątkiem a następnie gotować - tak koło 30 minut. Odcedzić, odcisnąć i zmielić dwukrotnie a najlepiej trzykrotnie. Dodać cukier, ciepłą rozpuszczoną margarynę, żółtka, olejek migdałowy, rodzynki i wszystko wymieszać. Na końcu wymieszać z ubitą piana z białek, proszkiem do pieczenia i kartoflanką.
  • 3. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść.
  • Przeplatamy 4. Rozwałkować ciasto na 2 prostokąty. Masę makową wykładać na poszczególne prostokąty pamiętając, aby brzeg ciasta pozostał pusty (dzięki temu mak nie wypłynie). Zawinąć ciasto powoli, tak by brzegi znalazły się pod spodem. Obie strucle przeplatamy ze sobą w warkocz i przekładamy na wysmarowaną blachę.
  • Nacinamy 5. Zrobić na środku nacięcia i rozłożyć je lekko rękoma.
  • Gotowe 6. Wierzch posmarować białkiem i posypać kruszonką z zagniecionych składników. Piec w temperaturze 180 stopni - około 1 godzinę. Wierzch dekorujemy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować