Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy ze śmietaną, margarynę roztapiamy, studzimy, jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, margarynę, utarte jajka, mleko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na noc (12 godzin). Mak wsypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, odcedzamy na sitku, mielimy trzykrotnie na sitku o małych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy miód, cukier, mak, żółtka, ciągle mieszając smażymy przez kilka minut. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ostudzonej masy makowej, mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, ponownie zagniatamy, dzielimy na trzy części, wałkujemy na prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze