Spanakotiropita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak przyprawiamy miętą, gałką, solą i pieprzem i gotujemy do czasu, aż wygotujemy większość wody (ok. pół godziny). Zdejmujemy z ognia
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do szpinaku. Następnie dodajemy posiekany koperek i pokruszoną fetę (nie ma sensu jej kroić, i tak wyjdzie z niej papka). Dodajemy jajka i wszystko delikatnie mieszamy.
3. Każdy płat ciasta kroimy na pół. Okrągłą formę smarujemy oliwą. Układamy w niej 3 warstwy ciasta, każdy smarując oliwą. Posypujemy tarkowanym żółtym serem. Wykładamy masę szpinakowo-serową i przykrywamy kolejnymi 3 warstwami ciasta, również pamiętając o posmarowaniu ich oliwą. Górną warstwę ciasta gęsto nakłuwamy widelcem.
Komentarze