Spanakotiropita

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tradycyjny grecki placek szpinakowo-serowy.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 opakowania ciasta francuskiego (my używamy tego z Biedronki)

    400 g szpinaku mrożonego

    Opakowanie sera feta

    100 g sera żółtego

    1 duża cebula

    Pęczek koperku

    2 rozkłócone jajka

    Oliwa

    Suszona mięta, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Przystawki

Spanakotiropita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przyprawiamy miętą, gałką, solą i pieprzem i gotujemy do czasu, aż wygotujemy większość wody (ok. pół godziny). Zdejmujemy z ognia
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do szpinaku. Następnie dodajemy posiekany koperek i pokruszoną fetę (nie ma sensu jej kroić, i tak wyjdzie z niej papka). Dodajemy jajka i wszystko delikatnie mieszamy.
  • 3. Każdy płat ciasta kroimy na pół. Okrągłą formę smarujemy oliwą. Układamy w niej 3 warstwy ciasta, każdy smarując oliwą. Posypujemy tarkowanym żółtym serem. Wykładamy masę szpinakowo-serową i przykrywamy kolejnymi 3 warstwami ciasta, również pamiętając o posmarowaniu ich oliwą. Górną warstwę ciasta gęsto nakłuwamy widelcem.
  • 4. Pieczemy w 160 stopniach ok. 30 – 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Feta Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

4.49 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

image-104a38t

To może cię zainteresować