Kiedy zamarzą się nam wakacje i to w greckim klimacie wystarczy, że na stole pojawią się krewetki z fetą i subtelną nutką ouzo a greckie plaże i krajobrazy staną nam przed oczami, polecam :)
Saganaki z krewetkami, fetą i nutką ouzo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki obieramy, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.
Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chili. Kiedy cebula lekko zmięknie na patelnie dodajemy pomidorki koktajlowe – wlewamy kieliszek wody i dusimy całość około 10 minut. Na patelnie wrzucamy krewetki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wlewamy ouzo i dusimy całość 3-4 minuty.
Krewetki wraz z powstałym sosem przekładamy do 2 naczynek które możemy zapiekać, posypujemy pokruszoną fetą i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (najlepiej pod samą grzałkę) i pieczemy aż feta lekko się rozpuści.
Saganaki wyciągamy z piekarnika oprószamy świeżo mielonym pieprzem i serwujemy np. w towarzystwie pieczywa grillowanego, smacznego
Komentarze