Saganaki z krewetkami, fetą i nutką ouzo

4.48 (150 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kiedy zamarzą się nam wakacje i to w greckim klimacie wystarczy, że na stole pojawią się krewetki z fetą i subtelną nutką ouzo a greckie plaże i krajobrazy staną nam przed oczami, polecam :)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram krewetek

    250 gram pomidorków koktajlowych

    1 czerwona cebula

    1 garść natki pietruszki

    2 ząbki czosnku

    1 papryczka chili

    2 łyżki ouzo

    100 gram sera feta

    Sól, pieprz

    1 kieliszek wody

    Oliwa
Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Ser

Saganaki z krewetkami, fetą i nutką ouzo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki obieramy, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.

    Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chili. Kiedy cebula lekko zmięknie na patelnie dodajemy pomidorki koktajlowe – wlewamy kieliszek wody i dusimy całość około 10 minut. Na patelnie wrzucamy krewetki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wlewamy ouzo i dusimy całość 3-4 minuty.

    Krewetki wraz z powstałym sosem przekładamy do 2 naczynek które możemy zapiekać, posypujemy pokruszoną fetą i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (najlepiej pod samą grzałkę) i pieczemy aż feta lekko się rozpuści.

    Saganaki wyciągamy z piekarnika oprószamy świeżo mielonym pieprzem i serwujemy np. w towarzystwie pieczywa grillowanego, smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować