Kapuśniak z młodej kapusty

4.5 (176 ocen)

  • 20 min

Kiełbasa chorizo nadaje potrawie bardzo ciekawego, niebanalnego smaku.

  • 20 min

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty

    2 marchewki

    1 cebula

    1 por

    1 puszka pomidorów

    2 kiełbasy chorizo (aktualnie są w Biedronce w przystępnej cenie) bądź inne dobrze doprawione

    oliwa

    2 ząbki czosnku

    bulion wołowy

    tymianek, majeranek, cząber, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasy gotujemy, ściągamy z nich skórę i kroimy w plastry.
  • 2. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, pora i marchewki w plasterki, po czym podsmażamy wszystko kilka minut na rozgrzanej oliwie.
  • 3. Kapustę (bez głąba) kroimy na duże kawałki.
  • 4. W dużym garnku gotujemy bulion. Wrzucamy do niego kiełbasę wraz z warzywami, dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy solą i ziołami (po dużej szczypcie). Pieprzu nie dodajemy – kiełbaski chorizo nadają potrawie wystarczająco pikanterii.
  • 5. Gotujemy kapuśniak, aż warzywa zmiękną (ok. 30- 40 minut). Podajemy z chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cząber Kiełbasa Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować