Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, makaron ma być sprężysty, czyli al dente. Odcedzamy makaron, zostawiając 100 ml wody z gotowania makaronu.
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, aż się zarumieni. Odkładamy boczek do osobnego naczynia. Cebulkę drobno siekamy. Na patelni z tłuszczem, który się wytopił z boczku podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek, chwilkę dusimy. Wlewamy 50 ml białego wina. Całość dusimy około 5 minut.
W miseczce mieszamy 2 żółtka, 100 ml śmietany oraz starty ser. Wlewamy na patelnię 100 ml wody z gotowania makaronu, dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka ze śmietaną i serem (nie dodajemy już soli, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona) uważamy aby nie zrobiła nam się jajecznica ;) Doprawiamy pieprzem do smaku. Wyłączamy.
Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie wszystko mieszamy. Spaghetti carbonara wyjmujemy na głęboki talerz, doprawiamy pieprzem i dekorujemy drobnymi listkami bazylii.
Porady
Nie dodajemy już soli podczas przygotowania dania, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona.
Komentarze