Doskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce.
2 godz.
Składniki:
5 kg cukinii
3 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1 główka czosnku
2 papryczki chili
1/3 szkl octu 10%
1/3 szkl oleju
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
4 słoiczki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sos cukiniowo-paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, nie ma konieczności obierania ze skóry, z dużych sztuk wydrążamy miąższ, z papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy.
2.Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do miesa razem z czosnkiem oraz cebulą.
3.Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier, sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu, pod przykryciem.
4.Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania,Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.
5.Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki.
Komentarze