Sos cukiniowo-paprykowy

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję jako nauczycielka, a każdą wolną chwilę spędzam na działce. Ten sos jest świetny do ryżu, makaronu lub mielonych kotletów.

Składniki:

  • ● 1 kg cukinii
    ● czerwona papryka
    ● żółta papryka
    ● 20 dag cebuli
    ● 5 ząbków czosnku
    ● 1/2 kg niedużych pomidorów
    ● 1 szkl. oleju
    ● łyżeczka chili
    ● łyżeczka curry
    ● łyżeczka soli
    ● 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    ● 1/2 szkl. wody
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos cukiniowo-paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, obieramy,
    przekrawamy na pół i usuwamy
    nasiona. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Papryki myjemy, osuszamy,
    przekrawamy na pół i usuwamy
    gniazda nasienne. Miąższ
    kroimy w małą kostkę.
  • Sos cukiniowo-paprykowy 2. Pomidory myjemy i również
    kroimy w małą kostkę. Cebule
    i czosnek obieramy i siekamy.
    Wszystkie warzywa wkładamy
    do garnka.
  • 3. Wlewamy olej i wodę, wsypujemy
    chili, curry, sól i pieprz.
    Dokładnie mieszamy i gotujemy
    na małym ogniu około
    25 minut, od czasu do czasu
    mieszając.
  • 4. Gorącym sosem napełniamy
    wyparzone słoiki, mocno
    zakręcamy i pasteryzujemy
    około 20 minut.

Porady

● Jeśli chcemy, by sos miał konsystencję przecieru, warzywa możemy zetrzeć w malakserze. ● Pomidory przed krojeniem warto obrać ze skórki. Wystarczy zanurzyć je na chwilę we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie i ściągnąć skórkę. ● Zamiast pomidorów możemy użyć 1/2 l keczupu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować