Cukiniowo - paprykowy sos na zimę

3.4 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Dziś polecam Wam kolejną wariację sosu z cukinii na zimę.
Tym razem jest to sos cukiniowo paprykowy o słodko kwaśnej nucie.
Taki sos będzie jak znalazł na zimę jako sos do pizzy czy sos do spaghetti.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
    2 kg papryki ( waga po usunięciu gniazd nasiennych )
    1 kg cebuli
    40 g ziół prowansalskich
    1 szk cukru trzcinowego
    1 op ostrej papryki
    1,5 szk octu 10 %
    sól do smaku
    4 słoiczki koncentratu pomidorowego ( po 200 ml )
Wystaw ocenę:

3.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Cukiniowo - paprykowy sos na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cukinię, paprykę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na średnim sitku.
    Zmielone warzywa wrzucić do garnka i gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
    Potem dodać przyprawy bez octu i dalej gotować 15 minut.
    Po tym czasie dodać ocet i gotować dalej kolejne 15 minut.
    Sos rozdzielić do słoików, zakręcić,
    Pasteryzować około 20 - 30 minut, potem słoiki wystudzić i wynieść w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować