Dziś polecam Wam kolejną wariację sosu z cukinii na zimę.
Tym razem jest to sos cukiniowo paprykowy o słodko kwaśnej nucie.
Taki sos będzie jak znalazł na zimę jako sos do pizzy czy sos do spaghetti.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
4 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
2 kg papryki ( waga po usunięciu gniazd nasiennych )
1 kg cebuli
40 g ziół prowansalskich
1 szk cukru trzcinowego
1 op ostrej papryki
1,5 szk octu 10 %
sól do smaku
4 słoiczki koncentratu pomidorowego ( po 200 ml )
Cukiniowo - paprykowy sos na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną cukinię, paprykę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na średnim sitku.
Zmielone warzywa wrzucić do garnka i gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Potem dodać przyprawy bez octu i dalej gotować 15 minut.
Po tym czasie dodać ocet i gotować dalej kolejne 15 minut.
Sos rozdzielić do słoików, zakręcić,
Pasteryzować około 20 - 30 minut, potem słoiki wystudzić i wynieść w chłodne miejsce.
Komentarze