Ciasto Snickers

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Cud, miód, orzeszki ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    2 jajka
    100 g masła
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl. cukru

    Warstwa orzechowa:
    100 g masła
    2 łyżki miodu
    1/2 szkl cukru
    150 g orzechów włoskich (posiekanych)
    150 g orzeszków ziemnych (posiekanych)

    Krem:
    1 l mleka
    3/4 szkl cukru
    2 cukry waniliowe
    2 budynie śmietankowe na 3/4 l mleka
    500 g masła

    Polewa:
    2 czekolady mleczne
    7 - 10 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół. Jedną połową wylepić blaszkę (30x38cm). Piec 15 minut w 180 st. C.
  • 2. Warstwa orzechowa:
    Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać. Resztą ciasta wylepić drugą blaszkę o takich samych wymiarach jak pierwsza. Rozsmarować na nim warstwę orzechową. Piec ok. 15 minut w 200 st. C.
  • 3. Krem:
    Z mleka, cukrów i proszku budyniowego ugotować budyń. Zimny zmiksować z miękkim masłem.
  • 4. Złożenie ciasta:
    Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu). Jeśli ciasto jest zbyt twarde można nasączyć lekko osłodzoną herbatą.
    Czekolady rozpuścić z mlekiem. Polać ciasto. Wstawić do lodówki.

Porady

Ciasto najlepiej zrobić 2 dni wcześniej, by placki miodowe odpowiedni zmiękły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować